weather
4°
İstanbul
00:00:00
İmsak vaktine kalan
HaberYazar Gündem İlber Hoca’dan Gündemi Sallayan Çıkış: “Rusyalı Olmaz, ‘Rus’ Dersin Biter!”

İlber Hoca’dan Gündemi Sallayan Çıkış: “Rusyalı Olmaz, ‘Rus’ Dersin Biter!”

Geçtiğimiz günlerde bazı siyasetçilerin “Türk halkı” ifadesi yerine “Türkiye” kavramını kullanmayı tercih etmesi, akademik çevrelerde tartışma yarattı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan tanınmış bir akademisyen (kamuoyunda “Hoca” olarak anılıyor), bu yaklaşımı “saçma” olarak niteledi ve sert eleştirilerde bulundu.

Okunma Süresi: 2 dk

“Uzmanlık söylemekle olmaz”
Siyasetçilerin kullandığı “Türkiye” tabirine karşı çıkan akademisyen, “Eskiden beri söylüyorum. Saçma sapan kavramlarla konuşmasınlar. Bu ifadeleri kullanan kişilerin bilgi birikimi ve mukayese kapasitesi yok,” diye konuştu. Ayrıca, “Herkes ‘Ben uzmanım’ demekle uzman olunmaz. Öyle bir uzmanlık dalı da yok,” diyerek, yeterli entelektüel altyapıya sahip olmayanların tartışmayı sığ düzeyde yürüttüklerini savundu.

Türkkaya Ataöv örneği
Uluslararası ilişkiler alanında gerçek uzmanlara ihtiyaç duyulduğunu belirten akademisyen, Prof. Dr. Türkkaya Ataöv’ün geniş kapsamlı coğrafya ve tarih bilgisiyle konuları doğru analiz edebildiğini hatırlattı. “Ataöv gibi araştırma ve karşılaştırma yapabilen insanların sayısı çok az,” dedi.

“Amerikalı” var ama “Türkiyeli” olmaz
Ulus kimliği ve ülke adının aynı kelimeyle ifade edilmesinin yanlış olduğunu ileri süren akademisyen, “Amerikalı diye bir laf var; ‘Türkiyeli’, ‘Rusyalı’, ‘Almanyalı’ veya ‘Fransalı’ diye bir ifade olamaz. ‘Rus’ dersin, biter,” sözleriyle örnekler verdi. SSCB lideri Josef Stalin’in Gürcü asıllı olmasına rağmen kendisini “Rus” olarak tanıtmasını ve Rus milliyetine vurgu yapmasını da bu görüşe dayanak gösterdi.

Din ve milliyet ayrı kimlik
Konuşmasında dinî kimlik ve millî kimlik arasındaki farka da değinen akademisyen, “Din farklı bir şeydir. ‘Ben Müslüman’ım’ diyorsun, tamam; o inancındır. Ama Türk müsün, nesin? Bunu değiştiremezsin. Biri doğuştan gelen, diğeri inançla, tercihle ilgilidir,” ifadelerini kullandı. Milliyetin anneden babadan tevarüs (miras) edildiğini, dinin ise ömür boyu seçim konusu olabileceğini söyledi.

“Kimlik kolay değişmez”
Özellikle oryantalist çalışmalarıyla bilinen ve sonradan din değiştiren bazı isimleri örnek veren akademisyen, “Hamid Algar gibi Müslüman olduktan sonra eski adını kullanmayanlar var. Fakat kimlik dediğin öyle kolay kolay değişmez. Milliyet başka, din başka,” diyerek sözlerini noktaladı.

Akademisyenin bu açıklamaları, “Türk halkı” yerine “Türkiye” kavramı kullanılmasının doğru olup olmadığına dair süren tartışmayı yeniden alevlendirdi. Pek çok uzman, tartışmanın önümüzdeki günlerde de devam edeceğini öngörüyor

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *