weather
10°
İstanbul
00:00:00
İmsak vaktine kalan
HaberYazar Teknoloji Gemiler Nasıl Yapılır? Gemi Yapımında Kullanılan Teknolojiler

Gemiler Nasıl Yapılır? Gemi Yapımında Kullanılan Teknolojiler

Gördüğünüz gibi, gemiler boyut, biçim ve daha birçok özellikleri bakımından birbirleriyle ayrılıklar gösterirler. Buna da şaşmamak gerekir; çünkü her gemi değişik amaçlarla ve değişik hızda yol almak üzere yapılmıştır. Değişik olan yalnız geminin su üstündeki bölümü değildir. Ge­milerin suyun altında kalan kısmı da birbirinden değişiktir.

Okunma Süresi: 2 dk

Gördüğünüz gibi, gemiler boyut, biçim ve daha birçok özellikleri bakımından birbirleriyle ayrılıklar gösterirler. Buna da şaşmamak gerekir; çünkü her gemi değişik amaçlarla ve değişik hızda yol almak üzere yapılmıştır. Değişik olan yalnız geminin su üstündeki bölümü değildir. Ge­milerin suyun altında kalan kısmı da birbirinden değişiktir. Genellikle geminin teknesi elden gel­diğince akış çizgisi biçiminde yapılır. Böylece suyun direncinin, ya da çekişinin elden geldiğin­ce az olmasına çalışılır. En ideal akış çizgisi biçimi, uzatılmış bir gözyaşı damlası biçimidir.

Gemilerin işleyiş Mantığı ve Kullanılan Teknolojiler

Gemi planı çizen kimseye “gemi mimarı” denir. Gemi mimarı uygun bir gemi projesi hazır­ladıktan sonra, bir deneme havuzunda maket ge­milerle birçok deneme yapar. Gerçek büyüklükte­ki geminin denizde karşılaşabileceği çeşitli ko­şulları taklit ederek, proje üzerinde buna göre de­ğişiklikler yapar. Maketler üzerindeki deneylerin­den yeterli sonuçlar alınca, geminin ayrıntılı pro­jelerini çizmeye koyulur. Gemi işte bu projelere uygun olarak yapılır.

Geminin teknesi de, birçok başka bölümü de binlerce çelik levhanın birbirine eklenmesi yoluy­la yapılır. Eskiden bu iş “perçinleme” yöntemi ile yapılırdı: levhalar birbiri üzerine bindirilir, üzerlerindeki deliklerden akkor halinde çiviler ge­çirilerek çakılırdı. Bugün ise hemen bütün gemi­ler “kajınak” yöntemiyle yapılıyor; yani çelik levhalarda ek yeri daha sağlam olduğu gibi, lev
halarm birbiri üzerine bindirilmesi gerekli olmadı­ğından, geminin ağırlığı da daha azdır. Önce lev­halar standart ölçüdeki çelik levhalardan istenen biçimde kesilir. Kesme işlemi elle yapılır. Kıvrılıp eğim verilmesi gereken levhalar —örneğin gemi­nin pruvasmdaki ve kıçındaki levhalar— muazzam büyüklükte hidrolik preslerde biçimlendirilir.

Bugün gemilerin çoğu “prefabrikasyon” yöntemiyle yapılmaktadır. Teknenin bütün bö­lümleri üstü kapalı bir montaj atelyesinde hazırla­nır. Sonra bunlar kızak yerinde birleştirilip mon­te edilir. Bu yöntem teknenin levha levha, açık havada yapılmasından çok daha hızlı sonuç ve­rir.

Tekne biçimini alınca, çevresine bir yapı is­kelesi kurulur. Bu iskelede önce kaynakçılar, son­ra da boyacılar çalışır. Ağır makinelerin çoğu teknenin inşası tamamlanmadan önce, güvertele­rin altına yerleştirilir. Sonra gemi yağlı tahtadan bir kızağa alınır, yedekte çekilerek donatım atel-yesine getirilir. Burada geri kalan makineler takı­lır, üst yapı eklenir, kamaralar döşenip süslenir. Sıra şimdi geminin denizde denenmesine gelmiş­tir. Geminin istenen nitelikte ojup olmadığı bu deneme sonunda anlaşılır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *