Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü, İstanbul Üsküdar’daki Vaniköy’de yer alan ve yasal düzenlemelere aykırı inşaat faaliyetlerinin yürütüldüğü tespit edilen bölgeye sabah saatlerinde müdahalede bulundu. Kaçak yapılar ve ruhsatsız eklentilerin yıkımı, iş makineleriyle gerçekleştirilmeye başlandı.
Kaçak Yapıların Yıkımına Başlandı
Boğaziçi Doğal ve Tarihi Sit Alanı olarak geçen ve "ikinci grup koru alanı" olarak tescillenen bu bölgede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, ruhsatsız yapılar ve iskanlı yapılara eklenen kaçak bölümleri yıkmaya başladı. Yıkımı yapılan yapılar arasında, 3 adet iki katlı, 4 adet tek katlı betonarme ve çelik konstrüksiyon yapılar, bir havuz, güçlendirilmiş set, istinat duvarları, bahçe duvarları ve altyapı çalışmaları bulunuyor. Ayrıca doğal zemine yapılan beton enjeksiyonu, kazı ve dolgu işlemleri de durduruldu.
İBB ve Bakanlık Ortak Hareket Ediyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın başlattığı yıkım çalışmasına İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de destek veriyor. Yıkım çalışmalarının titizlikle yürütüldüğü bölgede, ilgili kurumlar koordinasyon içinde hareket ederek kaçak yapıların kaldırılması işlemini sürdürüyor.
Ruhsatsız Yapılara Karşı Kararlı Tutum
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ejder Batur, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İstanbul Boğazı'nın korunmasına yönelik kararlılıklarını vurguladı. Batur, "Dünyanın İncisi İstanbul Boğazı'nı hiçbir mazerete sığınmadan korumaya devam edeceğiz. Gereğini yapmadıkları takdirde bu ruhsatsız yapıları yıkmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
İzinsiz İnşaat Faaliyetleri Durdurulmuştu
Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde yürütülen izinsiz inşaat faaliyetleri, 22 Ağustos'ta gelen ihbar üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerince durdurulmuştu. Yapılan incelemelerde, İBB'nin izniyle başlatılan inşaat çalışmalarının mevzuata aykırı olduğu tespit edilerek tüm inşai faaliyetler durdurulmuş ve ruhsatsız yapılarla ilgili işlem başlatılmıştı.
Kaçak İnşaatın Sahibi Hakkında Suç Duyurusu
Kaçak yapıların bulunduğu alanın daha önce Adnan Oktar'a ait olduğu, sonrasında ise Rus iş adamı Boris Borisenko tarafından satın alındığı ortaya çıktı. İBB Boğaziçi İmar Şube Müdürlüğü, 22 Ağustos'ta izinsiz inşaatı yapan Borisenko hakkında, Boğaziçi Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nun imar kirliliğine neden olma maddesi kapsamında suç duyurusunda bulundu.
İki Ayrı Suç Duyurusu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, izinsiz inşaatla ilgili ayrıca iki ayrı suç duyurusunda bulundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, kaçak yapıların, "Tescil Edilen Sit Alanları ve Korunması Gerekli Kültür-Tabiat Varlıklarına zarar verdiği" gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. Söz konusu suç duyuruları imar kirliliği ve sit alanlarının tahribatı ile ilgili olarak yapıldı.